Tips - hur du tvättar hunden hemma

 1. Försök få till en praktisk och smidig plats där hunden kan stå säkert utan att halka under hela tvättningen.

  Vissa mindre hundar kan få plats i diskho eller balja medan de större behöver ett rymligt duschutrymme eller badkar. En del kanske kan ordna en särskild hund-badbalja med avrinning, vilket kan minska risk för stopp i rören.
 1. Blöt pälsen runt om. Fyll en pet-flaska med ljummet vatten. Pumpa i ca. 4-10ggr från schampot. Sätt på ”Schnoodie Shower Cap”. Skaka försiktigt så att ingredienserna blandas med vattnet.
 1. Sprid ut över hela pälsen, men akta direktkontakt med ögonen. Tvätta och massera in grundligt och försök ge din hund en härlig spa-upplevelse.

  Det löddrar inte jättemycket, men det blir oftast rent ändå. Hundar med mycket päls (eller extra smutsiga) kan behöva 2 tvättar.
 1. Skölj bort schampo-rester från pälsen. Vissa hundar gillar aningen svalare vatten, men testa dig fram.
 1. Blanda balsam i en pet-flaska och sätt på vår smarta kork. Sprid ut över pälsen och låt sitta i ett par min. Bjud på en godis och lyssna på er favoritmusik under tiden.
 1.  Skölj genom pälsen noga så att inga produkt-rester sitter kvar.

Bra att ha nära tillhands innan det roliga börjar:

 • Produkter som du ska använda (tips här)
 • Anti-halk-matta
 • Favoritgodis
 • Handduk
 • Favoritmusik (eller ljud) som ni bägge gillar

Ska man tvätta hunden ofta?

En gång per månad rekommenderas av många hundfrisörer men det beror så klart på ”smutsighet”. Vissa raser med längre päls kan behöva tvättas oftare. Det är bra med regelbundna besök hos frisören för att reda ut extra tovig päls samt få ytterligare tips på bästa skötsel.

De flesta veterinärer förespråkar att du tvättar din hund regelbundet, med ett bra hundschampo, för att rengöra huden på djupet och ta bort fett och döda hudceller.

Det råder fortfarande delade meningar om man överhuvudtaget bör tvätta sin hund. Vissa kan tycka att det räcker med ett bad i sjön eller långpromenad kombinerat med grundlig borstning.

En del hävdar att det funkar jättebra att tvätta sin hund med YES eller Grumme. Personligen använder vi dessa produkter till kraftigt nedsmutsad disk och golvskurning😘

Men kan man tvätta hund med vanligt schampo?

Nej, det rekommenderar vi inte eftersom vanliga schampon för människor har för lågt PH-värde som kan irritera hundens hud.